Tips voor ouders omtrent pubers en social media

Tips voor ouders omtrent pubers en social media
In de vorige blog heb je kunnen lezen over het impulsieve puberbrein, dat smoorverliefd wordt op social media. Hoe dit werkt en wat voor invloed het heeft op onze kinderen. Als ouder wil je dit natuurlijk graag beinvloeden, maar hoe? Dat lees je in deze blog met daarbij wat tips.

 
Hoe kunnen wij dit als ouders beïnvloeden?
Kunnen wij ervoor zorgen dat onze kinderen het rustig aandoen op social media? Als eerste zullen wij zelf moeten overdenken wat we onze kinderen veroorloven te doen. Ken jij zelf de wereld van social media? Zijn wij bewust van de vele mogelijkheden zoals:
* Facebook;
* Instagram;
* WhatsApp;
* Snapchat, …?
We zullen ons er ook van bewust moeten worden dat pubers de verschillende mogelijkheden anders zullen gebruiken, dan ons volwassenen. Dus stel het gebruik of de toegang van de social media uit! Zolang kan het puberbrein nog uitgroeien, zodat de technologie wijs gebruikt kan worden door een inzichtelijke jong volwassene. Het uitstellen van toegang, vergroot de belangrijke ontwikkeling van persoonlijke authentieke relaties, als eerste.Zaak is het dat ouders het account bekijken en volgen al dan niet zonder ‘vrienden’ te worden met jouw zoon of dochter. Niets is privé in de digitale wereld en zo ook niet voor ouders. Moedig pubers aan om privé conversaties persoonlijk te voeren, face to face of via de telefoon. Alles is kopieer baar, op te slaan en te lezen voor mensen die er mogelijk niets mee te maken hebben. Informatie kan in verkeerde handen vallen, zonder dat jouw puber dit in de gaten heeft. Een mooi argument wat je als ouder kan benoemen als jouw puber niet wil dat jij als ouder leest wat hij/zij op social media schrijft: pak de (huis)telefoon en bel je vriend of vriendin gewoon even op. Maak desnoods familie- accounts aan. Hierdoor veroorloof je jouw tiener op social media te zitten, zaken te volgen en niet uitgesloten te worden. Sta social media alleen toe op grote schermen zoals je laptop of een tablet en zorg ervoor dat het als ouder te zien is. Je zou kunnen zeggen: “je mag even op Facebook je account bekijken, maar alleen als je in de woonkamer zit”. Op een klein mobieltje wordt het als ouder moeilijker om even met een scheef oog mee te kijken. Een mobieltje is gemakkelijk en stiekem te gebruiken. Hoe ‘geheimer’ het gebruik kan zijn, hoe groter het potentieel om voor slechte keuzes te gaan. Houdt een scherp oog op de tijd gericht, maak er duidelijke afspraken over. Wanneer mag jouw puber op social media en hoe lang. Plan ook samen met je kind tijd in om contact te maken met echte vrienden. Een avondje naar de bioscoop is toch leuker dat een avondje foto’s bekijken op Instagram?!

Is het gezond om 567 vrienden te hebben?
Denk er aan! De tieners hebben geen 567 vrienden nodig. Het hebben van 4 tot 6 goede vrienden is goed om het ‘gezond’ te noemen. Sommige meiden hebben misschien slechts één hartsvriendin en een paar meiden er om heen. Ondersteun jouw kind in de omgang met vrienden in het “echte” leven, het gaat om het hebben van sociale omgang.
Organiseer voor jouw kind een ‘laat de telefoon in de hal-party’ en zorg voor lekkere hapjes en muziek passende bij jouw kind. Laat de vrienden komen voor een filmavond thuis en zet op de uitnodiging dat de telefoon op ‘stil’ staat en dat er geen social media gekeken wordt. Laat de kids samen pizza of een taart bakken. Ach, er zijn zat manieren te bedenken om je kind aan te moedigen om face tot face met elkaar te leren omgaan. Moedig je de tiener aan vrienden uit te nodigen en helpt ze te leren om sociale zaken te organiseren.

Quality time

Zorg voor meer echte tijd samen! Pubers, welke sterk aan hun familie gehecht zijn, laten zich zien als gelukkigere tieners. Het is voor hen zo gemakkelijk aan ons te ontglippen door het social media gebruik, maar door ze aan jou, je familie of aan vrienden te binden, ontkoppelen we ze van social media. Pubers moeten het gevoel hebben thuis te komen bij ons als ouders en de mogelijkheid hebben het “sociale drama” van het leven op school even achter zich te laten. Ze hebben hulp van ons nodig om NEE te zeggen tegen het opdringen van social media. Ze smachten naar momenten om “offline” te zijn, maar in echte verbinding met ons ouders, familie en boer of zus te staan.

Conclusie
Geef een smartphone niet een ereplaats in huis. Geef zelf het goede voorbeeld, want pubers kopiëren maar al te graag ons gedrag. Help ze gezonde en verstandige keuzes te maken in het kiezen van hun vrijetijd besteding en leer ze face to face-contacten te maken. Ze hebben de rest van hun leven nog voor sociale media, maar een beperkte tijd onder de vleugels van ons!

Hulp en advies nodig?

Vraag jij je af wat ik voor je kan betekenen en hoe een behandeling bij mij in zijn werk gaat? Of wil je direct een afspraak maken? Je kunt altijd geheel vrijblijvend contact opnemen!

Algemene voorwaarden

Hier vind je praktische informatie voor nieuwe cliënten.

Persoonlijk, toegewijd en professioneel

Wist je dat gemiddeld een op de vier Nederlanders in zijn of haar leven te maken krijgt met psychische vragen of problemen? Het overkomt ons allemaal, het hoort bij het leven. Schroom je niet, ik sta voor je klaar!